طرح کسب و کار، طرح تجاری، برنامه کسب و کار و برنامه تجاری و… معادل های فارسی هستند که برای بیزینس پلن (business plan) استفاده می شوند. در این صفحه ما از همان واژه بیزینس پلن برای این منظور استفاده میکنیم.
بیزینس پلن یک سند مکتوب است که کسب و کار شما ، اهداف و استراتژی های آن ، بازار مورد هدف شما و پیش بینی مالی شما را شرح می دهد. داشتن یک بیزینس پلن به این دلیل که به شما کمک می کند تا اهداف واقع بینانه ای تعیین کنید ، بودجه خارجی را تأمین کنید ، موفقیت خود را اندازه گیری کنید ، ملزومات عملیاتی را مشخص کرده و پیش بینی های مالی منطقی ایجاد کنید اهمیت دارد. آماده کردن بیزینس پلن همچنین به شما کمک می کند تا بر نحوه مدیریت کسب و کار جدید خود تمرکز کرده و بهترین شرایط را برای موفقیت آن خلق کنید.
برای آن دسته افرادی که به دنبال جذب سرمیه های خارجی هستند( به عنوان مثال دارندگان ایده های جذاب استارت-آپ) دریافت کمک مالی برای شروع کسب و کار جدید شما مستقیماً به قدرت بیزینس پلن شما مرتبط است. برای اینکه به عنوان یک کاندیدای مناسب برای دریافت وجوه از یک موسسه مالی یا سرمایه گذاران در نظر گرفته شوید، باید نشان دهید که به همه جوانب کسب و کار خود و توانایی آن برای ایجاد سود اشراف کامل دارید. این امر به همان اندازه نیز در مورد بیزینس پلن هایی که به منظور دریافت نظر مثبت آفیسر های اداره مهاجرت تدوین شده اند صادق است.
یک بیزینس پلن فراتر از چیزی است که صرفا به منظور دریافت کمک های مالی به وام دهندگان و سرمایه گذاران نشان داده می شود. این سند باید به شما در برنامه ریزی برای رشد و پیشرفت بیزینس نیز کمک کند. موفقیت کسب و کار شما می تواند به برنامه های شما در آینده بستگی داشته باشد.
موارد زیر نمونه هایی از سوالاتی است که هنگام نوشتن بیزینس پلن خود باید از خود بپرسید:
- چگونه سود ایجاد کنم؟
- اگر فروش پایین باشد یا سود پایین بیاید چگونه می توانم کسب و کار را اداره کنم؟
- رقبای من چه کسانی هستند و چگونه در کنار هم وجود خواهیم داشت؟
- مشتریان من چه کسانی هستند و بازار هدف من کجاست؟
چه چیزی باید در یک بیزینس پلن گنجانده شود؟
اگرچه بیزینس پلن ها می توانند از نظر طول و دامنه متفاوت باشند ، اما همه بیزینس پلن های موفق حاوی عناصر مشترک هستند. نکات زیر باید در هر بیزینس پلن گنجانده شود:
- چکیده فعالیت (شرح کلی بیزینس)
- شناسایی فرصت های تجاری خود
- استراتژی بازاریابی و فروش
- تیم شما
- چگونگی اجرایی و عملیاتی کردن طرح مورد نظر
- پیش بینی های مالی
- سایر مدارک و مستندات مفید برای درک بیزینس
چکیده فعالیت (شرح کلی بیزینس):
این بخش یک نمای کلی از نکات اصلی در بیزینس پلن شما که اغلب مهمترین بخش محسوب می شود. معمولاً این بخش در قسمت های آغازین بیزینس پلن قرار می گیرد و اغلب اولین قسمتی است که یک سرمایه گذار یا وام دهنده بالقوه می خواند. هنگام آماده کردن این چکیده باید ویژگی های ذیل را در نظر داشته باشد:
- نکات اصلی هر یک از بخشهای دیگر را برای توضیح اصول اولیه کسب و کار خود در این بخش قرار دهید.
- به اندازه کافی جالب بنویسید تا خواننده را به ادامه خواندن بقیه بیزینس پلن خود ترغیب کنید.
- این بخش باید بسیارمختصر و همزمان جامع باشد طوری که حداکثر در دو صفحه خلاصه گنجانده شود.
اگرچه چکیده فعالیت اولین بخش بیزینس پلن است ، اما ایده خوبی است که آن را پس از نهایی شدن قسمتهای دیگر طرح و در آخرین مرحله بنویسید.
شناسایی فرصت های تجاری خود:
در این بخش از بیزینس پلن، علاوه بر اینکه درباره ماهیت کسب و کار خود و محصولات و یا خدمات آن توضیح می دهید، همچنین برنامه های خود برای این کسب و کار را بیان می کنید. این بخش معمولاً شامل موارد زیر است:
- شما کی هستید؟
- شما چه کاری انجام می دهید؟
- پیشنهاد شما چیست؟
- چه بازاری را می خواهید هدف قرار دهید؟
به یاد داشته باشید که شخصی که برنامه را می خواند ممکن است مانند شما از کسب و کار شما و محصولات و خدمات آن مطلع نباشد ، بنابراین سعی کنید از اصطلاحات پیچیده خودداری کنید. همچنین ایده خوبی است که از شخصی که در تجارت مشارکت ندارد بخواهید این بخش از برنامه شما را بخواند تا مطمئن شوید که هر کس می تواند آن را درک کند.
برخی از مواردی که باید در برنامه خود توضیح دهید عبارتند از:
- اینکه آیا این طرح مربوط به ایجاد و افتتاح یک بیزینس جدید، یا خرید یک بیزینس موجود، و یا گسترش یک بیزینس موجود است.
- حوزه صنعتی که کسب و کار شما در آن قرار دارد.
- منحصر به فرد بودن محصول یا خدمات شما.
- مزایایی که کسب و کار شما نسبت به رقبای شما دارد.
- اهداف اصلی کسب و کار شما
- ساختار تجاری قانونی شما (مالکیت انحصاری ، مشارکت و….)
همچنین می توانید تاریخ ثبت و تاسیس شرکت ، نام کسب و کار ، آدرس آن و کلیه اطلاعات تماس را ذکر کنید.
استراتژی بازاریابی و فروش:
یک بیزینس پلن قوی شامل بخشی است که فعالیتهای خاصی را که برای تبلیغ و فروش محصولات یا خدمات خود استفاده می کنید، تشریح کند. بخش فروش و بازاریابی قوی نشان می دهد که شما تصویر روشنی از نحوه ورود محصول یا خدمات خود به بازار دارید و می توانید به سوالات زیر برای خوانندگان پاسخ دهید:
- مشتریان شما چه کسانی هستند؟ باید تحقیق کافی به عمل بیارید و اطلاعات دقیقی از انواع مشتریانی که به محصول یا خدمات شما علاقه نشان داده اند، درج کنید. می توانید توضیح دهید که چگونه می خواهید خود را به مشتریان بالقوه معرفی کنید.
- چگونه می خواهید به مشتریان خود برسید؟ شما باید مشتریان خود را بشناسید و بهترین روش ها را برای دستیابی به آنها پیدا کنید. تحقیقات به شما کمک می کند تا موثرترین راه ارتباط با گروه مخاطبین منتخب خود را مشخص کنید، خواه از طریق اینترنت، از طریق تلفن و یا از طریق تماس شخصی.
- رقبای شما چه کسانی هستند؟ با درک کافی از این موضوع، باید نقاط قوت و ضعف آنها را مورد تحقیق قرار دهید و از این اطلاعات برای ارزیابی فرصت ها و تهدیدهای احتمالی برای کسب و کار خود استفاده کنید.
- چگونه می خواهید محصول یا خدمات خود را موقعیت دهی کنید؟ توضیح دهید که چه چیزی محصول یا خدمات شما را در بازاری که سعی دارید آن را هدف قرار دهید منحصر به فرد می کند.
- چگونه می خواهید محصول یا خدمات خود را قیمت گذاری کنید؟ این اطلاعات استراتژی قیمت گذاری شما ، از جمله مشوق ها ، قیمت گذاری عمده و یا فروش گروهی را نشان می دهد.
تیم شما:
اهمیت این بخش از برنامه خود را دست کم نگیرید. سرمایه گذاران باید بدانند که ترکیب شما و کارکنان شما تیم قدرتمندی است که از مهارت ها ، انگیزه و تجربه برای موفقیت برخوردار هستید. این بخش افرادی را که در کسب و کار شما کار می کنند و نحوه مدیریت فعالیت های شما را توضیح می دهد. اطلاعات این بخش می تواند شامل موارد زیر باشد:
- طرح کلی سازمانی یا نمودار کسب و کار
- زندگینامه مدیران (از جمله خود شما)
- چه کسی چه کاری انجام می دهد ، با شرح مختصر شغل در مورد هر سمت شغلی
- مهارت های مورد نیاز هر سمت شغلی
- هرگونه اطلاعات مرتبط دیگر مربوط به پرسنل
همچنین پیشنهاد می شود که هر گونه برنامه استخدام یا آموزش ، از جمله هزینه و مدت زمان مورد نیاز را مشخص کنید.
چگونگی اجرایی و عملیاتی کردن طرح مورد نظر:
بخش عملیات بیزینس پلن شما نیازهای روزانه عملیاتی شما، تجهیزات و امکانات لازم، سیستم های اطلاعات مدیریت، نیازمندی های فناوری اطلاعات و هرگونه پیشرفتی را که احیانا برنامه ریزی کرده اید، تشریح می کند. این بخش معمولاً شامل اطلاعاتی مانند:
- عملیات روزانه – شرح ساعات کار، فصلی بودن مشاغل، تأمین کنندگان و شرایط اعتباری آنها و غیره.
- تجهیزات و امکانات لازم – این شامل مواردی مانند اندازه و مکان، اطلاعات در مورد قرارداد اجاره ، پیش قراردادهای تامین کنندگان و هرگونه اسناد مربوط به مجوز ها و پروانه های تخصصی است
- سیستم های اطلاعات مدیریت – کنترل موجودی ، مدیریت حساب ها، کنترل کیفیت و ردیابی مشتری
- فناوری اطلاعات (IT) مورد نیاز- از جمله سیستم های فناوری اطلاعات شما ، هر گونه مشاور یا خدمات پشتیبانی و طرح کلی از پیشرفتهای برنامه ریزی شده فناوری اطلاعات
پیش بینی های مالی:
پیش بینی مالی شما برنامه شما را به اعداد تبدیل می کند. به عنوان بخشی از هر بیزینس پلن خوب، باید پیش بینی های مالی بیزینس برای سه تا پنج سال آینده را در این بخش ارائه دهید.پیش بینی های ۱۲ ماه اول بیشترین جزئیات را در مورد هزینه ها و درآمدها خواهد داشت ، طوری که سرمایه گذاران می توانند استراتژی شما را درک کنند.
پیش بینی های مالی شما باید شامل موارد زیر باشد:
- گردش جریان وجوه نقد- مانده نقدی و الگوی جریان نقدینگی در ۱۲ تا ۱۸ ماه اول ، شامل سرمایه در گردش ، حقوق و فروش
- پیش بینی سود و زیان – سطح پیش بینی شده سود براساس فروش پیش بینی شده شما ، هزینه های ارائه کالا و خدمات و هزینه های سربار شما
- پیش بینی فروش – پولی که انتظار دارید از فروش محصول یا خدمات خود بدست آورید
برخی موارد دیگر که باید مورد توجه قرار گیرد عبارتند از:
- چقدر سرمایه نیاز دارید (اگر به دنبال سرمایه گذار خارجی هستید)؟
- چه تضمینی می توانید به وام دهندگان ارائه دهید؟
- چگونه می خواهید بدهی های خود را بازپرداخت کنید؟
- منابع درآمد شما چیست؟
- پیش بینی ها باید طیف وسیعی از سناریوهای مختلف را پوشش دهند.
- بررسی خطرات و تدوین برنامه های احتمالی برای جبران خطرات
- بررسی معیارها و میانگین های صنعت برای نوع بیزینس شما
انجام تحقیقات به منظور فهمیدن این که بیزینس شما چگونه با سایر مشاغل کوچک در صنعت شما مقایسه می شود بسیار مهم است.
سایر مدارک و مستندات مفید برای درک بیزینس:
بخشهای زیر همیشه مورد نیاز نیست ، اما می توانند یک بیزینس پلن را تقویت کنند:
برنامه پیاده سازی – این بخش تاریخ تخمین زده شده برای تکمیل جنبه های مختلف بیزینس پلن شما ، اهداف کسب و کار و دستاوردهای شما را فهرست می کند.
ضمائم – شامل مسائلی مانند پروانه های تخصصی و مجوزها ، موافقت نامه ها ، قراردادها و سایر اسناد باشد که از بیزینس پلن شما پشتیبانی می کند.
چه کسی باید بیزینس پلن را بنویسد؟
بیزینس پلن شما باید توسط خود شما به عنوان کارآفرین تهیه شود. چراکه این طرح بیزینس شما است، اما در درخواست کمک از تیم های متخصص برای تهیه آن به صورت جدی پیشنهاد می شود. زیرا بسته به ماهیت مخاطبینی که قرار است بیزینس پلن شما را مطالعه کنند، نوع تدوین آن ها بسیار متفاوت است. اطلاعات و جزئیاتی که در بیزینس پلن هایی که به منظور ارائه به اداره مهاجرت و جلب نظر مثبت آن ها تهیه می شوند بسیار تفاوت دارند با آن هایی که به عنوان مثال برای جذب سرمایه گذاران تهیه می شوند. در امرمهاجرت نیز، بیزینس پلن های برنامه های مهاجرتی مختلف مانند استارت-آپ، خود اشتغالی، انتقال های درون سازمانی و حتی تک تک برنامه های گوناگون در استان های مختلف باید حاوی اطلاعات و جزئیات مخصوص به خود باشند تا شانس موفیقت و قبولی آن ها بالاتر برود. در سازمان مهاجرتی RainCity افراد خبره و با تجربه در امر تهیه و تدوین بیزینس پلن های مهاجرتی به شما در این امر کمک می کنند تا مسیر مهاجرت شما به کانادا ممکن تر و هموار تر گردد.
لطفا توجه داشته باشید که اطلاعات ارائه شده در این وبسایت ممکن است کاملا دقیق نباشد و یا حاوی اطلاعاتی قدیمی و به روز نشده باشد. این وبسایت صرفا جهت اطلاع رسانی می باشد و به هیچ وجه ارائه مشاوره حقوقی تلقی نمیگردد. برای اخذ مشاوره رسمی و اطلاعات دقیق حقوقی مرتبط با موضوع خود لطفا وقت مشاوره بگیرید. در صورت عقد قرارداد و شروع همکاری هزینه مشاوره از هزینه های قابل پرداخت کسر خواهد گرید.